Lyssna till guidade övningar

Övningar i Basal Kroppskännedom utgår från enkla, naturliga rörelser. Regelbundet övande leder till friare andning, bättre hållning och balans och bättre förmåga till medveten närvaro. Det ger ökad hälsa, bättre kroppsmedvetenhet och bättre självkännedom.

När du övar

  • Det är enkelt att öva Basal Kroppskännedom. Du behöver inte några speciella kläder eller redskap. Det räcker med en plats där du kan få en stunds avskildhet och samling.
  • Öva med uppmärksamheten riktad på själva övandet och upplevelsen av det.
  • Låt andningen integreras i övningarna. Utan att styra din andning får rörelserna utgå från andningens rytm.
  • Respektera eventuell smärta och obehag. Om en rörelse ger obehag kan man göra den lite mindre, eventuellt bara tänka den.
  • Skapa regelbundenhet i övandet och öva helst dagligen, från 10 till 30 minuter.
  • När du blir bekant med övningarna kan du försöka öva på egen hand utan hjälp av ljudfilen. Så småningom kan övningarna integreras i vardagen, som när du står i kö eller sitter/står på arbetet.

Om du lyssnar många gånger på samma ljudfil, rekommenderar vi att du laddar ner den och lyssnar via ditt vanliga musikprogram.

Liggande Program

Ligg ner på golvet på en plats där du trivs och får vara ifred. Slut gärna ögonen och rikta uppmärksamheten till dig själv och till upplevelsen av övningarna. Lyssna till rösten och följ med i övningarna.

Läs mer om denna liggande övning.


Stående Program

De stående övningarna börjar med att hitta det aktiva ståendet. Genom att balansera in dig och med hjälp av studsen hittar du balanslinje och det aktiva ståendet. Behåll denna ställning genom alla stående övningar. När du vill kan du studsa lite för att kontrollera att du står i rätt balans.

Läs mer om denna stående övning.


Sittande Program

I den sittande övningen kan du hitta ditt aktiva sittande. Det innebär balans och stabilitet, frihet i andningen och medveten närvaro.

Sitt på framkanten av stolen, med fötterna stadigt i golvet. Blicken vilar med halvöppna ögon, på golvet några meter framför dig. Balansera in dig på sittbenen, mjukna bak i svankryggen och slappna av i axlar och armar. Ljuda på mm-ljudet på utandningen.


Läs mer om övningarna

Om du vill läsa om övningarna finns de utförligt beskrivna i böckerna:
Levande människa – Basal Kroppskännedom för aktivitet och vila. Författare: Gertrud Roxendal och Agneta Winberg
Basal Kroppskännedom – Den levda kroppen. Författare: Amanda Lundvik Gyllensten, Kent Skoglund och Inger Wulf. Där finns även teori och bakgrund till metoden Basal Kroppskännedom.