Betraktelser från ”pensionärshyllan” 

När slutar man med något? 

Det är dags för mig att ta avsked som BK-lärare, jag har slutat ge kurser och jag vill tacka er alla för alla fina möten som jag har varit med om i mitt yrkesliv! Jag kommer att finnas kvar på IBK:s hemsida ytterligare en tid och om någon vill kontakta mig – gör gärna det!

Hur kan man sluta med något som är en del av ens liv? Inget varar för evigt och allting har en ände, heter det i ordspråken. Men jag vill hellre tänka att ett slut kan bli början på något nytt.

Att sluta som lärare är en sak, men att sluta med BK är en omöjlighet. Det är inte bara en behandlingsmetod, det är en del av livet, så varje dag övar jag Dropsy´s nycklar: balans och hållning, frihet i andning och rörelse och medveten närvaro. Jag blir aldrig färdig, och jag övar hela tiden att bli mer hela mitt jag.

Det finns fortfarande så mycket att upptäcka i relationen kropp-själ och när man blir äldre förändras kroppen och nya erfarenheter görs. Samtidigt finns det så många medmänniskor som behöver få ett BK-perspektiv på kroppen, livet och sin situation. Jag möter ofta människor som är nyfikna på BK och som vill veta mer. Då sjunger min själ! 

Jag vill så gärna dela med mig av det som jag lärt mig och samlat ihop under åren. Under flera år har jag samlat bilder av mina barnbarns utveckling, dels därför barnen är söta naturligtvis, men också för att ser hur rörelserna utvecklas. Det är så tydligt hos små barn hur de övar och övar – oförtröttligt och med stor glädje – för att övervinna tyngdlagen för att så småningom kunna gå. Och hur alla nya färdigheter behöver övas om och om igen. Och när man blir äldre och funktionerna försvagas, så är det samma sak! Öva på att stå och gå, det är de vardagliga rörelserna vi behöver mest och som vi kan träna hela livet. 

En hjälp kan vara att fördjupa sig kring de tre rörelsekoordinationer som Dropsy beskriver, böjning- sträckning, vridning och motvridning för att veta vad och hur man ska öva. 

Därför har jag skrivit en längre text om rörelsekvalitet och rörelsekoordinationer. I den finns bilder och filmer som illustration. Klicka här och ladda ner pdf-filen! Hoppas att du tycker att det är intressant!

Många hälsningar från Agneta Winberg

P.S. Det kan tänkas att det kommer någon mer betraktelse från ”pensionärshyllan” framöver!